Szedlmayer Bea blogja

A jéghegy és a csúcsa

"Mesénk képekben mutatja meg aktuális lelkiállapotunkat, fizikai állapotunkat és emberi kapcsolatainkat. Vajon mire jó ez?
A kitalált varázsmesékben utalás van a múltra, ami nyomott hagyott bennünk, a jelen helyzetre, és a jövőre, ami ebből fakad. Nem jóslásról van szó, egyszerűen azok a tudattalan folyamatok jelennek meg képekben, amelyek a közeljövőben események, változások formájában meg is nyilvánulhatnak.

Bea blogbejegyzése

Azzal kezdtem az évet, hogy összegyűjtöttem néhány gyakran ismétlődő kérdést, és készítettem egy GYIK-ot. Íme:

1. Mit adnak számunkra a mesék?

A mese meggyőz arról, hogy MINDEN LEHETSÉGES! Emlékeztet varázslatos képzelő erőnkre. A meséken keresztül az emberek évezredek óta az élet nagy kérdéseiről beszélnek egymással: életről, születésről, halálról, párkapcsolatról, boldogulásról, félelmekről, lehetőségekről.
A valódi varázsmesék, mint pl. egy magyar népmese, a lélek legmélyéről fakadnak. Lelkünk úgy éhezik a mesére, mint testünk az ételre. Ezért vonzódik ösztönösen, szinte zsigerből minden korosztály a mesékhez. Ám ahogyan nem követhetjük nyomon, milyen fizikai-kémiai-biológia folyamatok zajlanak táplálkozáskor, mégis jól lakunk és van életenergiánk, ugyanígy tudatos részünk számára észrevétlenül táplálja lelkünket a mese: egyszerűen érezzük, tudjuk, hogy a mese jó, mert rólunk, és a minket foglalkoztató kérdésekről szól.

2. Miért van kulcsszerepe a meséknek életünkben?

Bea blogbejegyzése

Amikor a héten már sokadszor hallottam: "Hú, de jól hangzik ez a mese-dolog, csak nálam biztosan (?) nem működne, mert.... túlságosan agyból írnám/félek, hogy mi jönne ki belőlem/biztosan leblokkolnék/nincs fantáziám stb...úgy döntöttem, érdemes erről néhány szót erről ejteni. :))

1. A mese elképzeléséhez és megírásához a racionális bal agyféltekét ideiglenesen pihenőre küldjük - a mese képei ellazult, relaxált állapotban tárulnak eléd - agyalástól tehát nem kell tartanod.

2. Ebben az ellazult állapotban csak olyan képek, történetek jöhetnek fel, amelyekkel az adott pillanatban dolgod van, ám amelyekkel biztosan képes is vagy megbirkózni - bölcsebb Énünk erre vigyáz!

3. Ha közben leblokkolnál, majdnem biztos, hogy néhány másodperc múlva a képek újra indulnak - ha pedig nem: úgy is jó!!

Az ősi módszer tudatos alkalmazása: varázsmesével testi-lelki gyógyulásunkért

Az ösztönös gyógymód

Az emberek mindig is meséltek egymásnak, s a mese nem csak, sőt nem is elsősorban a gyerekeknek szólt. Régen a felnőttek és gyerekek a meséken keresztül kapcsolódtak egymáshoz és a világhoz, az emberi lét legmélyebb gyökereihez. Ezek a varázsmesék az embereket a lelkük legmélyén foglalkoztató kérdésekről szóltak: születésről, életről és halálról, felnövekvésről, kiteljesedésről, kapcsolatokról, házasságról; túlélésről, a Gondviselésbe vetett hitről és arról, hogy mi végre születünk a földre. A mesékkel az emberek egymást és magukat ösztönösen gyógyították. A valódi mese egyszerre szép, jó és igaz, a szó legmélyebb értelmében.

„Minden lehetséges!” Megérkezett a varázsmese!

Mi a varázsmese, és hogyan hat az ember lelkére? Mire jó és hogyan működik személyes varázsmesénk? Hogyan juthatunk hozzá? Mire jó, hogyan dolgozik egy varázsmese-csoport? - cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körül.

Szerzők: Szedlmayer Bea és Korpusz Sándor, 2014.09.11.

Miért meséltek egymásnak meséket az emberek mindig is, minden korban, a világ minden táján? Azért, hogy a meséken keresztül ismerjék meg az emberi élet legnagyobb kihívásait, fordulópontjait, és a bennünk rejlő mesés képességeket ezek megoldására. A mese élő képekben, művészi formában vázolja fel a megoldási lehetőségeket az emberi sors alapvető kérdéseire, mint például: születés és halál, küzdelem, döntés, találkozás, érés, öregedés, egészség és betegség, felelősségvállalás... A mesékben megjelennek a minden ember lelkében ott élő ősképek, például az Anya, az Apa, a Nap, a Hold, a Király, a Tenger, a Barlang, az Erdő, a Forrás, az Öreg bölcs, a Mostoha - és az azokból fakadó szimbólumok képi nyelvén beszélnek rólunk és nekünk.
Személyes varázsmesénk olyan, mint egy animációs film lelkünk aktuális és állapotáról és legmélyebb történéseiről. A mesebeli történet a képek és szimbólumok nyelvén megmutatja, hogy valós életünkben mire támaszkodhatunk, miben bízhatunk, és főképpen, hogy hol vagyunk elakadva, mi blokkolja élethelyzetünket; megmutatja, merre-hogyan tudunk továbblépni. Segít leküzdeni belső, gyakran gyerekkorban rögzült programjainkat, önhazugságainkat, melyek öntudatlanul gátolnak abban, hogy teljes életet élhessünk – terápiás ereje van! Mindezt úgy, hogy a mese világából nem kell kilépnünk, mégis csodás változásoknak lehetünk tanúi saját életünkben.
A mesebeli kihívások megoldásának titka a főhős hozzáállásban rejtőzik, akinek viselkedési módja mindig cselekvő, aktív, odaadó, belemenősen bátor, önzetlen, céltudatos, kitartóan töretlen, tiszteletteljes, segítőkész, éber, furfangosan eszes, gyakorlatias – igazi szív-ember. Saját varázsmesénk megmutatja, hogyan állunk mi magunk ezekkel az erényekkel: megvannak-e, működnek-e életünkben, jó úton járunk-e, vagy még öntudatlanul elvakít saját infantilis, egoista, sokszor nárcisztikus lényünk, lebénítanak-e korábbi traumáink, sérüléseink, illetve jelenlegi élethelyzetünk.

Kinek érdemes varázsmesét írnia?

Varázsmesetábor 2014

varázsmesetábor 2014Egy hetes napközis varázsmesetábort tartottunk egy budapesti Gyermekházban. A 7-11 éves gyerekek saját rajzaik, gyurmafiguráik és a mesés játékok alapján saját, közös mesét írtak, amit a végén saját dramaturgia alapján elő is adtak a szülőknek, hozzátartozóknak.
A mesét az elejétől a végéig a gyerekek találták ki és vitték színre. Mi csak leírtuk, ami az ötletelés során összeállt. Nem színeztük, nem tettünk hozzá, s nem vettünk el belőle: csak a cselekményre koncentráltunk. Íme, az alkotás:

A világszép királykisasszony és a vegyesfa tündérei
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Vegyes-város. Volt ebben a vegyes városban minden: erdő, tündérliget vegyesfával, tisztás, barlang, folyó, hegy, de még tenger is. Itt állt a király palotája is. A király egy szép napon útnak indította a királyfit, hogy szerezzen magának feleséget. Másnap a királyfi útra is kelt.

Ment, mendegélt, míg egy gyönyörű tisztásra nem ért. Ezen a tisztáson állt a Vegyesfa, a tündérek fája. A királyfi elmondta nekik, mi járatban van, mire a tündérek így szóltak:
Hiába is keresel magadnak feleséget, mert a Lila Szörny minden királylányt felfalt már. De tudd meg, köztük is hiába keresnél, mert a legszebb királykisasszony még meg sem született. De mi segíthetünk Neked. Csodaesőt fakasztunk, hogy megszülethessen a világszép királykisasszony. A Lila Szörnyről pedig azt tudd meg, hogy addig tart csak a hatalma, amíg az erdőben van. Az erdőn kívül kicsi lesz, ha pedig víz éri, meghal.
Megköszönte a királyfi, és folytatta útját az erdőbe, a Lila Szörny birodalmába. Meg is találta, s úgy tett, amint a tündérektől hallotta: vizet öntött rá, s erre a Lila Szörny valóban meghalt. A királyfinak se kellett több, felvágta a hasát, és kiszabadította belőle a felfalt királykisasszonyokat. De mivel nem őket kereste, ezek után tovább indult. Ment mendegélt, egyszer csak egy galamb szállt el mellette, s ezt mondta:
Megszületett a világszép királykisasszony. Csakhogy a palotája el van rejtve, nem könnyű azt megtalálni.

A résztvevők mondják

Válaszok - 1. rész

- Miért jelentkeztél a Varázsmese tanfolyamra?

Ismertem Beát korábbról. Elkötelezetten kereső ember, érdekelnek a dolgai, ezért jelentkeztem. Ha más a motiváció, biztos minden máskeppen alakul. Nem éreztem úgy, hogy olyan élethelyzetben lennek, amihez jól jöhet a külső támogatás. Egyszerűen kíváncsi voltam, mit kezdenek a mesével, amit én nagyjából a gyerekkor végén letettem.

- Milyen élményeid vannak a Varázsmese tanfolyamról?

Felemás élményeim voltak, ami valószín?leg abból fakadt, hogy egyszerre szerettem volna résztvevőkent belül lenni, és megfigyelőként kívül. Emiatt talán nem sikerult úgy megnyílnom, mint a csoport többi tagjának, de összességében ezt a tapasztalatot is hasznosnak éreztem. Érdekes volt az is, hogy bizonyos alapszabályok betartásával, a dolog így is működött.

- Milyen volt a csoport?

Rendkívül izgalmasnak, és bizonyos szempontból igen biztatónak találtam, hogy a csoporttársaim milyen nyíltan avatták be egymást kétségeikbe, a kihívásokba, amikkel szembesülnek, s a beszélgetések során milyen komolyan igyekeztek feltárni azokat a közös élményeket, amelyek támpontot adhatnak a továbblépéshez. Inspiráló volt, hogy ez a felfokozott figyelem nem vált tolakodóvá, a hozzájárulás önkéntes alapon működött. Igaz, a trénerek részéről időnként érezhető volt a nógatás, ha úgy látták, hogy nehezen mozdulunk ki valamilyen jól beágyazott pozícióból, de ezzel is együtt lehetett élni.

- Hogyan hatott rád a Varázsmese tanfolyam?

A tanfolyam résztvevői mondják

Dolgozunk egy videón, amin az eddigi tanfolyamaink résztvevői mondják el véleményüket, tapasztalataikat a Varázsmese Tanfolyamról. Ilyen kérdésekre válaszolnak, bízunk benne, hogy pozitívan :)

Jön-Jön-Jön! A honlapunkon.. hamarosan!

Interjú kérdéseink:

  • Miért jöttél el a Varázsmese tanfolyamra?
  • Milyen élményeid vannak a Varázsmese tanfolyamról?
  • Milyen volt a csoport?
  • Hogyan hatott rád és az életedre a Varázsmese tanfolyam?
  • Szerinted, mik a Varázsmese tanfolyam fő értékei?
  • Miben különleges, miben egyedi a Varázsmese tanfolyam?
  • Hogyan ajánlanád barátaidnak a Varázsmese tanfolyamot?

Véleményed fórumunkon, ide kattintva írhatod meg.

Nagyon jó cikk!!

Egy mesemondó se került vissza a börtönbe

Csonka Anna

2013. augusztus 7., szerda 18:31
Egy lábon járó párna, a gúnár a párja, mi az? – teszi fel a következő találós kérdést az egri gyermekotthon enyhén értelmi sérült lakóinak a szokásos hétfői foglalkozásokat vezető nő. A tita! – kiabál egy kisfú, amin mindannyian nagyon jót nevetünk, mert a cicák tényleg olyan puhák, mint egy párna, de a megoldás persze a lúd, ahogyan arra egy kislány rávilágít. A foglalkozás profin és jókedvűen zajlik, csak az különbözteti meg egy átlagos fejlesztő programtól, hogy akik vezetik, rabruhában vannak, és engedélyt kérnek az őket kísérő fegyveres őröktől, ha fel szeretnének állni.
A rabruhás önkéntesek – Irma, Gyöngyi és Kati (egyes neveket a szereplők kérésére megváltoztattunk) – az egri börtön női részlegének meseszakköréből érkeztek a speciális gyermekotthonba, hogy meséljenek, énekeljenek, játsszanak a gyerekekkel. Minden hónapban egyszer tartanak itt foglalkozást a börtön lakói, önkéntesekből akkora a túljelentkezés, hogy az emberek folyamatosan rotálódnak. A gyerekek pedig felszabadultam élvezik az ilyen alkalmakat, egyszer sem merült fel, hogy miért vannak a „nénik” egyenruhában, legfeljebb arra kérdeztek rá, mit csinálnak a kísérő őrök a fegyverekkel.

Fotó: Bődey János / Index
Fotó: Bődey János / Index

Varázsmese logótervek

Korpusz Ádám (21), kiváló házi grafikusaink egyike, küldött nekünk pár remek variációt a Varázsmese szimbólumára.

A nagy kérdés adott: melyik legyen az igazi?

Véleményed fórumunkon, ide kattintva írhatod meg.