Minden lehetséges! Megérkezett a Varázsmese!

Mi a varázsmese, és hogyan hat az ember lelkére? Mire jó és hogyan működik személyes varázsmesénk?

Hogyan juthatunk hozzá? Mire jó, hogyan dolgozik egy varázsmese-csoport? - cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körül

Miért meséltek egymásnak meséket az emberek mindig is, minden korban, a világ minden táján? Azért, hogy a meséken keresztül ismerjék meg az emberi élet legnagyobb kihívásait, fordulópontjait, és a bennünk rejlő mesés képességeket ezek megoldására. A mese, élő képekben, művészi formában vázolja fel a megoldási lehetőségeket az emberi sors alapvető kérdéseire, mint például: születés és halál, küzdelem, döntés, találkozás, érés, öregedés, egészség és betegség, felelősségvállalás... A mesékben megjelennek a minden ember lelkében ott élő ősképek, például az Anya, az Apa, a Nap, a Hold, a Király, a Tenger, a Barlang, az Erdő, a Forrás, az Öreg bölcs, a Mostoha - és az azokból fakadó szimbólumok képi nyelvén beszélnek rólunk és nekünk.

sárkány

Személyes varázsmesénk olyan, mint egy animációs film lelkünk aktuális és állapotáról és legmélyebb történéseiről. A mesebeli történet a képek és szimbólumok nyelvén megmutatja, hogy valós életünkben mire támaszkodhatunk, miben bízhatunk, és főképpen, hogy hol vagyunk elakadva, mi blokkolja élethelyzetünket; megmutatja, merre-hogyan tudunk továbblépni. Segít leküzdeni belső, gyakran gyerekkorban rögzült programjainkat, önhazugságainkat, melyek öntudatlanul gátolnak abban, hogy teljes életet élhessünk – terápiás ereje van! Mindezt úgy, hogy a mese világából nem kell kilépnünk, mégis csodás változásoknak lehetünk tanúi saját életünkben.

A mesebeli kihívások megoldásának titka a főhős hozzáállásban rejtőzik, akinek viselkedési módja mindig cselekvő, aktív, odaadó, belemenősen bátor, önzetlen, céltudatos, kitartóan töretlen, tiszteletteljes, segítőkész, éber, furfangosan eszes, gyakorlatias – igazi szív-ember. Saját varázsmesénk megmutatja, hogyan állunk mi magunk ezekkel az erényekkel: megvannak-e, működnek-e életünkben, jó úton járunk-e, vagy még öntudatlanul elvakít saját infantilis, egoista, sokszor nárcisztikus lényünk, lebénítanak-e korábbi traumáink, sérüléseink, illetve jelenlegi élethelyzetünk.

kastély

Milyen egy varázsmese?

A varázsmese jellemzői szinte teljesen megegyeznek a klasszikus magyar népmesék felépítésével és sajátosságaival. Mesénk megírásakor csupán néhány, de nagyon fontos szabályt érdemes betartanunk, és törekednünk kell arra, hogy lehetőség szerint az adott formai keretek között kalandozzunk, ott azonban teljesen szabadon. Magyar emberként, magyar nyelven mesét írni azért is külön kiváltság, mert a magyar mese és nyelvi kincs különleges, erőteljes gyógyító és önismereti eszközzé teszi a meseírást; ősi, hagyományos meséinket úgy alkották meg ugyanis, hogy a közösség számára testi-lelki-szellemi gyógyító erőket hordozzanak.

Mottónk: MINDEN LEHETSÉGES!

A képek és szimbólumok révén született legjobb megoldások azután „életre kelnek”, és mesés változásokat indítanak el hétköznapi életünk során. Érdekes tapasztalatunk, hogy egy-egy csoportba hasonló problémákkal küzdő emberek jönnek össze. ők azonnal felismerik egymást, és azonnal kapcsolódnak is egymáshoz, ami a személyes példákon keresztül óriási segítséget jelent a problémák megoldásában.

tündér